Montag, 22. August 2011

Shortbread „Petticoat Tails“/ Сладкиш Шортбред

Shortbread „Petticoat Tails“
Shortbread ist ein traditionelles schottisches Gebäck, das zum Tee serviert wird. Es wird in drei Formen gebacken: als Shortbread-Finger quaderförmigen, fingerlangen, als „Shortbread Rounds“ in 5cm Kreise und als „Petticoat Tails“ - Kreissegmenten, die aus einer runden 15-20cm Form rausgebrochen werden. Hier stelle euch die Petticoat Tails vor.
Zutaten*
125g weiches Butter
40g Feinstzucker
25g Puderzucker
225g Mehl
1 Prise Salz
feiner Zucker, zum Bestreuen.
Zubereitung:
Backofen auf 160° C vorheizen. Eine runde Springform (20cm) einfetten.
Butter, Zucker und Puderzucker in eine Schüssel geben und schaumig rühren. Mehl und Salz mischen und zu den Zuckermischung sieben, alles zu einem glatten Teig verarbeiten.
Teig auf eine bemehlten Arbeitsfläche zu einen Kreis ca 20cm ausrollen und in die Springform einpassen. Mehrmals einstechen und mit einem stumpfen Messer 8 Stücke vorritzen.




Im Ofen ca. 30-35 min goldbraun backen.
Das fertige Shortbread mit Zucker bestreuen und entlang der eingeritzten Linien einschneiden. In den Form abkühlen lassen und bis zum Verzehr in einem luftdichten Behälter aufbewahren.




*Ich habe eine 26cm runde Form benutzt und dementsprechend die Zutaten erhöht und den Shortbread in 12 Stücke geschnitten. Jedoch traditionell wird Shortbread in 15-20cm runde Form gebacken, deswegen gebe ich euch die Zutaten für 20er Form. 



 Сладкиш Шортбред 

Шортбред  е традиционен шорландски сладкиш от маслено тесто, който се поднася с чай. Той се прави в три различни форми: като шортбред пръсти в продълговати четириъгълници дулги колкото един пръст, по формата на 5см-ви кръгове и като кръгови сегменти, отчупени от 15-20см кръг. Тук ще ви покажа последния вариянт.
Продукти*
125гр меко масло
40 гр ситна захар
25 гр пудра захар
225 гр брашно
1 щипка сол
ситна захар за поръсване.
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 160 ° C. Намаслете пръгла тава за печене с диаметър 20cm.
Разбъркайте маслото, захарта и пудрата захар в купа, когато станат пухкави. Смесете брашното  и солта, пресейте ги и ги добавете към маслено/захарната смес и омесете добре, докато се получи глатко тесто.
Разточете тестото върху набрашнена повърхност като кръг с диаметър 20см и го сложете в тавата. Надупчете многократно с вилица или остър нож. След това с тъп нож гравирайте тестото на 8 парчета, като не режете само 1-2 мм от повърхнустата му.



Печете във фурната за 30-35 минути до златисто кафяво.
Готовият сладкиш се покъсва със захар и още докато е топъл се нарязва на парчета по гравираните преди печенето линии. Оставете да изстине в тавата и съхранявайте в затворена кутия до консумацията му.



* Аз използвах 26 cm кръгла форма, и съответно увеличах продуктите и нарязах сладкиша на 12 парчета. Но тук ви давам продуктите за траниционната големина на сладкиша.

1 Kommentar:

  1. Прекрасен сладкиш, дотук ухае на масло!:-)))
    Когато имаш време, заповядай, намини през блога ми, там те очаква една награда!:-))
    Сърдечни поздрави и хубава седмица!

    AntwortenLöschen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...